by fuckyoushittardomg

Slides
10 slides

Bezbednost na internetu.ppt

Published May 15, 2013 in Business & Management
Direct Link :

Bezbednost na internetu.ppt... Read more

Read less


Comments

comments powered by Disqus

Presentation Slides & Transcript

Presentation Slides & Transcript

Bezbednost dece na internetu

Internet je nepregledan svemir znanja, zabave, igara. Putuj kroz taj svemir pametno i sacuvaj se od zamki koje postoje na svakom putu od neistrazenih galaksija. Kao i u stvarnom svetu ima zlih i nedobronamernih ljudi od kojih se treba zastititi.

Informacione tehnologije – računari i internet su odavno sastavni deo naše svakodnevnice. Koristimo ih sve više i u poslu i u privatnom životu, pa su tako i deca spontano uvučena u ovaj svet. Deca takođe sve više koriste računare i internet, ali oni ih pre svega koriste za zabavu i komunikaciju. Ako su na internetu onda su to društvene mreže, video mreže ili mrežne masovne igrice, a ako nisu na internetu onda se računar pretvara u igračku i koristi isključivo kao konzolu za igre.

Svakako da IT ima svoje prednosti, ali i tu su naravno, i neizbežni nedostaci. Nepravilno i neprimereno korišćenje računara i interneta može imati veoma ozbiljne posledice. Pošto deca uglavnom stihijski nauče da koriste programe koji su im potrebni, ona često nemaju dublje poznavanje računara i interneta i kao takva lako upadaju u problemske situacije, te nisu svesna svih opasnosti koje vrebaju na internetu.

Namera nam je da ovde upoznamo sve subjekta obrazovng procesa – decu, njihove roditelje i prosvetne radnike sa ispravnim korišćenjem interneta, mogućim opasnostima, raznim obrazovnim sadržajima, zanimljivim i korisnim internet stranama za decu i odrasle, kao i obrazovnim programima koji se mogu koristiti u obrazovnom procesu.

Internet je izvrstan medij za ucenje i zabavu. Ohrabrite i pomozite svojoj deci da svesno koriste Internet i da istraze sve njegove pozitivne mogucnosti.

Odgovoran roditelj treba i moze da doprinese sigurnosti svog deteta na Interentu.

Da bi internet bio izvor informacija i zabave za vas i vase dete, a sto manje izvor opasnosti za racunar i njegove korisnike, pobrinite se da ucinite sve sto mozete, a neka vam pri tome pomognu saveti koje donosimo.

-Saveti za roditelje
Decu mozete zastititi na dva nacina- softverskim podesavanjima i razgovorom sa detetom. Imajte na umu da softverska podesavanja nikada nisu dovoljna.

-Saveti za decu
Stvaraj sebi bezbedne profile.
Nemoj slati poruke, slike ili drugi materijal koji nekome moze naskoditi.
Nauci kako da odbijes i blokiras poruke nepoznatih osoba.
Ignorisi nepoznate osobe.
Ukoliko nista ne radis na Internetu, iskljuci se.
Putem veb kamere komuniciraj samo sa osobama koje poznajes. Čim prestanes da je koristis iskljuci je.

Zaštitite se. Svaki računar koji koristite za surfovanje i slične aktivnosti mora da poseduje program za prepoznavanje i uništavanje virusa koji bi mogli biti destruktivni za vaš računar i podatke koje na njemu čuvate. Sada postoje razni programi koji vam to omogućavaju i koji su veoma pristupačni (veliki broj je i besplatan).